Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ota opas - koet enemmän! 

Suomi 100 - Oppaat itsenäisyyden kuvittajina!

Opastettuja kierroksia Naantalissa voit tiedustella Naantalin Matkailusta.

 

 

NAANTALIN OPPAAT RY.

 

VUODEN 2017 TOIMINTAKERTOMUS

 

 

 

YLEISTÄ

 

Naantalin Oppaat ry. on perustettu 17.4.1973. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsentensä yhdyssiteenä, valvoa heidän ammatillisia etujaan sekä ylläpitää ja edistää jäsentensä ammattitaitoa.

 

Yhdistyksen lähin kumppani on Naantalin Matkailu Oy. Aktiivista yhteistyötä tehdään myös Kultarannan ja tasavallan presidentin kanslian, Naantalin kaupungin ja seurakunnan sekä naantalilaisten yhdistysten ja yritysten samoin kuin alueen muiden opasyhdistysten kanssa.

 

Naantalin Matkailu välitti n. 700 opastustuntia 36 oppaalle. Opastuskielinä olivat suomi, ruotsi, englanti, saksa, espanja, viro, tanska, ranska, venäjä ja kiina.

 

 

 

Kertomusvuoden toiminnassa näkyi voimakkaasti Suomi 100 -juhlavuosi, jonka merkeissä opastuksia kertyi merkittävä määrä.

 

Aloitimme helmikuussa kansainvälisenä matkailuoppaiden päivänä, jolloin vierailimme kaikissa Naantalin vanhuspalveluyksiköissä tarjoamassa Kultarannan nojatuoliopastuksia.

 

Kesäkuussa kutsuimme Varsinais-Suomen alueen sotaveteraanit Kultarannan puistoon, jossa opastuskierroksen päätteeksi tasavallan presidentin kanslia tarjosi kakkukahvit.

 

Kesän aikana toteutimme Kultarannassa Suomen Opasliiton valtakunnalliseen Itsenäisyyden Polku -projektiin liittyvät yleisölle ilmaiset opastukset, joiden huikea yleisömenestys yllätti kaikki. Opastimme neljänä perjantai-iltana yhteensä n. 1700 vierailijaa juhlavuoden ”Askeleita Kultarannan käytävillä” -kierroksella.

 

Kesän lopuksi kutsuimme vielä kaikki Naantalin koulujen 7. ja 8. luokkien sekä lukion oppilaat ”100 vuotta - 12 presidenttiä” -opastuskierrokselle.

 

 

 

Panostimme juhlavuoden kunniaksi myös oppaiden yhtenäiseen ulkoasuun ja hankimme Jukka Rintalan suunnittelemat huivit, joista yhdistys maksoi osan. Jukka Rintala myös neuvoi huivien sitomista ja esitteli Vanhalla Raatihuoneella järjestetyn Kesän kimallus -näyttelyn. 

 

 

 

 

 

JÄSENISTÖ

 

Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden 2017 lopussa 80, joista opastavia Naantalin merkkioppaita oli 38, muiden yhdistysten merkkioppaita 29 ja osallistuvia jäseniä 12 sekä 1 yhteisöjäsen. Naantalin Oppaat ry:n kautta 6 jäsentä kuului yhteispohjoismaiseen opasyhteisöön Inter-Nordic Guide Clubiin (IGC), osa oppaista on siinä jäsenenä muiden opasyhdistysten kautta.

 

Aktiivisuuskoe järjestettiin 13.5.2017 ja sen suoritti 9 jäsentä.

 

 

HALLINTO

 

Yhdistyksen hallituksessa on puheenjohtaja ja kuusi jäsentä, jotka kertomusvuonna olivat järjestäytyneet seuraavasti:

 

Tuula Paasio, pj., juhlavuositoimikunta, (9)

 

Niina Aitamurto, koulutustoimikunta, opaskurssitoimikunta, (8)

 

Marjo Helelä, varapj., kirjastovastaava, historiatoimikunta, (8)

 

Majvor Hellsten, sihteeri, (7)

 

Leena Kortesalo, rahastonhoitaja, IGC-yhteyshenkilö, (9)

 

Elli Pitkäniemi, tiedottaja, (9)

 

Pirita Lentiö, juhlavuositoimikunta, projektit, (6)

 

Hallitus kokoontui 9 kertaa (suluissa kunkin osallistumiskerrat).

 

 

 

 

 

TOIMINNANTARKASTAJAT

 

Toiminnantarkastajia olivat Pirkkoliisa Heinonen ja Aino Mäkinen, varalla Irja Mattila.

 

 

 

YLEISKOKOUKSET

 

Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 19.4.2017 klo 18 Cafe Akselissa. Läsnä oli 20 jäsentä. Kokouksen aluksi osallistujille esiteltiin tulevan kesän teemakierrokset.

 

Syyskokous pidettiin 31.10.2017 klo 18 Haijaisten toimintakeskuksessa. Paikalla oli 20 yhdistyksen jäsentä. Erovuorossa olevista hallituksen jäsenistä Leena Kortesalo valittiin uudelleen. Majvor Hellstenin ja Pirita Lentiön tilalle valittiin Tiina Gustafsson ja Saara Lehtonen. Kokouksen aluksi Kultarannan tilanhoitaja Sari Mäkiranta kertoi puiston tulevasta kunnostuksesta.

 

 

 

ALUEKOKOUKSET

 

Naantalin oppaita oli mukana sekä kevään aluekokouksessa ja koulutuspäivässä Uudessakaupungissa että syksyllä Turussa.

 

 

 

LIITTOKOKOUKSET JA VALTAKUNNALLISET OPASKOULUTUSPÄIVÄT

 

Suomen Opasliiton kevään liittokokous järjestettiin Haminassa, jossa Naantalin Oppaita edustivat Marjo Helelä ja Sini Lahti.

 

Syksyn koulutuspäivät ja liittokokous järjestettiin Nurmeksessa. Naantalin Oppaiden virallinen edustaja oli Tuula Paasio.

 

 

 

YHTIÖKOKOUS

 

Naantalin Oppaat ry. omistaa 21 Naantalin Matkailu Oy:n osaketta. Marjo Helelä edusti yhdistystä yhtiökokouksessa. 

 

 

 

TIEDOTUS

 

Tiedottaja lähetti sähköpostina 10 jäsentiedotetta ja välitti erilaisia kutsuja ja muuta informaatiota jäsenille. Hän vastasi myös yhdistyksen tietopankin ylläpidosta Dropboxissa ja Internetsivujen (www.naantalinoppaat.fi) päivityksestä. Yhdistyksellä on oma suljettu Facebook-ryhmä.

 

 

 

TOIMIKUNNAT

 

Koulutus- ja ohjelmatoimikunta vastaa yhdistyksen koulutuksen ja ohjelman suunnittelusta ja koulutustilaisuuksien järjestämisestä. Siihen kuuluivat Niina Aitamurto (pj.), Eija Räsänen, Sari Jokinen ja Sari Nymander.

 

 

 

Kertomusvuoden koulutustapahtumat:

 

25.1.              Naantalin keskiaika, arkeologi Ilari Aalto

 

9.2.                Reformaatio Naantalissa, FT, OTT Kirsi Salonen

 

9.3.                Naantali vuonna 1917, Anne Sjöström, Naantalin Museo

 

6.5.                Saaristopäivä: Aaslan lintutorni, Visa Auvinen, Brinkhall Sparkling, Merimaskun ja Rymättylän kirkot

 

31.5.              Kultarantapäivitys

 

9.11.              Presidenttien veneet, Forum Marinum

 

23.11.            Historiaa Naantalin luostariin liittyen sekä vähän nykyisyyttäkin, FT Eva Ahl-Waris

 

 

 

Juhlavuositoimikuntaan kuuluivat Pirita Lentiö, Aava-Leena Kurki, Tiina Gustafsson ja Tiina Oittinen sekä puheenjohtajana Tuula Paasio. Suomi 100 -juhlavuoden toiminta kattoi kohderyhmät koululaisista veteraaneihin ja palvelutalojen asukkaisiin sekä uudet Suomi 100 -kierrokset Kultarantaan ja Vanhaankaupunkiin.

 

 

 

Historiatoimikuntaan kuuluivat Leena Grönlund, Ritva Koskinen, Mirja Kujala ja Irja Mattila, puheenjohtajana toimi Marjo Helelä. Leikekirja- ym. aineistoa on siirretty sähköiseen muotoon.

 

 

 

Muu toiminta

 

21.2.              Kansainvälinen matkailuoppaan päivä

 

                      Sukkapalkinto annettiin Kultarannan tilanhoitaja Sari Mäkirannalle.

 

kesäkuu        Naantalin musiikkijuhlat, oppaille lippuja alennettuun hintaan konserttiin         

 

27.7.              Unikeonpäivä, Kultarannassa tehtiin perinteiset talkoo-opastukset klo 10 ja 13.

 

                       Vettä ja presidenttikortteja myytiin kaupungilla.

 

23.8.              Pukukavalkadi ja picnic Kirkkopuistossa

 

                       Naantalin Matkailun kesän palautetilaisuus Velkuan Vaihelassa

 

11.11.            Teatteri- ja pikkujoulumatka Raumalle

 

                       Naantalin Matkailun glögitilaisuus

 

                     

 

Oppaiden kirjasto sijaitsee Naantalin kirjaston tiloissa omassa kaapissa. Sen sisältöä kartutettiin muutamalla kirjahankinnalla.

 

 

 

 

 

TALOUS

 

Yhdistyksen kirjanpitoa toimintavuoden alusta valittiin hoitamaan Solvix Oy.

 

Yhdistyksen talous perustuu jäsenmaksuihin, joita kertyi kertomusvuonna 3020 €.

 

Naantalin kaupungin toiminta-avustus, 2100 €, sekä saaristolautakunnan avustus, 500 €, olivat oleellinen osa taloutta ja edellytys mm. oppaiden täydennyskoulutuksen järjestämiselle. Suomi 100 -juhlavuoden koululaisopastuksiin saatiin lisäksi erityinen 1000 €:n avustus.

 

Naantalin Seurakunnalta saatiin 500 €:n avustus erityisesti koulutustoimintaan. Omatoimisella varainhankinnalla, kuten talkoo-opastuksilla kertyi yhteensä 506 €. Korttimyynnin tuotto oli 1374,40 €.

 

Tilikauden tappio oli 1119,46 €.

 

 

 

 

 

Naantalissa, 20.3.2018

 

Naantalin Oppaat ry:n hallitus

 

 

 
******************************************************************************************************************

 

VALTAKUNNAN VIRALLISEKSI UNIKEOKSI 2013 VALITTIIN NAANTALIN OPPAAT RY.


Vuoden 2013 Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi™ on valittu Naantalin Oppaat ry.
Vanhan ja pitkien perinteiden mukaisesti Naantalin Oppaat ry:n valinta julkistettiin heittämällä yhdistyksen 10. puheenjohtaja, Hanna-Leena Laihonen mereen Unikeonpäivänä lauantaina 27.7.2013 klo 7.00 Naantalin vierassatamassa.
Naantalin Oppaat ry on perustettu 4.4.1973 Hotelli Kultaisessa Auringossa, joten yhdistys viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan. Perustamiskokouksessa paikalla oli silloisen matkailulautakunnan puheenjohtaja ja yksi jäsen, Työväenopiston rehtori, Turun opaskerhon puheenjohtaja, Naantalin matkailuasiamies sekä 16 opasta. 13 opasta sai opasmerkkinsä ja jäsenmaksuksi päätettiin 10 mk per jäsen. Yhdistyksen ensimmäinen vuosikokous pidettiin toukokuussa 1973.
Valtakunnallinen kattojärjestö Suomen Opasliitto ry on perustettu 1974 ja Naantalin yhdistys on yksi Suomen vanhimpia opasyhdistyksiä. Naantali on kestinnyt vieraitaan jo perustamisestaan lähtien, kun birgittalaisluostarin ympärille kohosi krouveja ja majoitusliikkeitä luostariin tulevia pyhiinvaeltajia varten jo 1440-luvulla, joten myös ajoissa aloitetulle opastoiminnalle löytyy hyvät perusteet. Yhdistys kuuluu Suomen Opasliittoon, joka valvoo oppaiden etuja ja käy mm. palkkioneuvottelut.
Jo perustamisvuonna yhdistys hoiti Unikeonpäivän kiertoajelujen lisäksi perjantai-iltojen kiertoajelut ja Kultarannan puutarhan opastukset. Opastusten lisäksi yhdistyksen muukin toiminta oli heti alkuun hyvin aktiivista; järjestettiin koulutusta ja osallistuttiin valtakunnallisille opaskoulutuspäiville.
Oppaan yhtenäisen asun muodosti tuolloin valkoinen lippalakki, johon jokainen kirjoitti oman nimensä. Vuonna 1974 yhtenäinen asu muodostui valkoisesta t-paidasta ja vihreästä hameesta ja Unikeonpäivänä oppaat pukeutuivat kylvettäjien ja kärrääjien asuihin, jotka asut viittaavat Naantalin monivaiheiseen historiaan ja 1800-luvun vilkkaaseen kylpyläelämään. Nykyinen Naantalin oppaiden käyttämä opaspuku on tyylikäs sininen jakkupuku.
Tänä päivänä 40-vuotinen yhdistys on aktiivinen ja opastamisen ohella tärkeintä jäsenille on jatkuva koulutus, sekä omaehtoisesti että yhdistyksen järjestämänä, mm. opintomatkat Pyhään Birgittaan liittyviin kaupunkeihin (Rooma, Tallinnan Pirita, Vadstena, Tanskan Maribo, Espanjan Santiago de Compostela). Jäseniä Naantalin Oppaat ry:ssä on 74, joista opastavia 64 ja pelkästään osallistuvia 10 (osallistuva jäsen voi osallistua kaikkeen muuhun toimintaan paitsi opastamiseen). Aktiivisesti jäsenistä toimii noin 30.
Oppaiden peruskursseja järjestetään tarpeen mukaan noin viiden vuoden välein, jonka suorittamisen jälkeen oppaat suorittavat säännöllisin väliajoin aktiivisuuskokeen, jossa tarkistetaan tiedot ja taidot ja joka takaa asiakkaille aina ajantasaisen, päivitetyn mutta samalla innokkaan ja raikkaan opastuksen. Opastutkinnon voi suorittaa myös ammattitutkintona.
Naantalissa on eniten opastuksia tasavallan presidentin kesäasunnon, Kultarannan, puutarhassa ja opastukset keskittyvät touko-syyskuun välille. Naantalin hieno historia mahdollistaa sen, että oppaiden ammattitaito, ideat ja heittäytymiskyky löytyvät aina uusiutuvista teemallisista kierroksista vanhassa kaupungissa ja Naantalin ympäristössä.
Naantalin Oppaat ry:stä voi tilata opastuksen suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, tanskaksi, ranskaksi, venäjäksi, viroksi, espanjaksi ja esperantoksi. Opastustunteja vuonna 2012 oli n. 1000 ja opastuksia välittää Naantalin Matkailu Oy.
Naantalin Oppaat ry järjestää 12.–13.10.2013 Suomen opasliiton syysliittokokouksen ja opaskoulutuspäivät Naantalissa. Tilaisuuteen odotetaan 200 matkailuopasta ympäri Suomen. Kokouksen teema on ”Luonnollisesti. Naantali.” ja luentojen aiheet opastamiseen liittyvien luentojen lisäksi liittyvät saaristoon, luontoon ja Itämereen.
Uninen, mutta iloinen yhdistyksen puheenjohtaja molskautettiin jälleen viileään mereen perinteiseen tapaan kuuden aikaisempien vuosien Unikeon kantamana ja Paraatityttöjen ja satojen aamuvirkkujen kaupunkilaisten ja kesävieraiden saattelemana ja kannustamana. Tuore Unikeko sai valtikkansa, suuren Unikeko-kyltin onnittelujen kera edeltäjältään, Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoskelta.
(Lähde: Naantalin Matkailu)

******************************************************************************************************************

Kansainvälisen Matkailuoppaiden päivän kunniaksi Kaupunkiuutiset muisti oppaita harvinaisen näyttävästi. Sekä Naantalin että Raision ja Lounaisrannikon oppaat olivat näkyvästi esillä ja myös erillisessä kolumnissa kirjoitettiin oppaiden merkityksestä varsin lämpimästi:
23.02.2012 10:06 
Paikallisoppaat ansaitsevat arvostuksensa
Suomen Opasliiton auktorisoimat matkailuoppaat viettivät tiistaina matkailuoppaiden, matkaoppaiden, kohdeoppaiden, luonto-oppaiden ja eräoppaiden omaa kansainvälistä teemapäivää. Tänä vuonna kansainvälistä matkailuoppaiden teemapäivää vietettiin jo 22. kertaa.
Kansainvälisenä teemapäivä oppaat eri puolilla maailmaa, myös Suomessa, tiedottivat usealla eri tavalla omasta työstään. Suomessa eri opasyhdistysten jäsenet muun muassa opastivat kansalaisia liikennevälineissä ja eri matkailukohteissa omilla paikkakunnillaan ja matkailualueillaan oman opasyhdistyksensä laatimien toimintasuunnitelmien mukaisesti. Juhlapäivänä oppaita saattoi nähdä työn touhussa vaikkapa kotikunnan kirjastossa, kirkossa, museossa tai nähtävyyskohteessa.
Naantalissa naantalilaiset oppaat muistivat jo perinteeksi tulleen tavan mukaan kansainvälisenä teemapäivänä hyvää yhteistyökumppaniaan. Tällä kertaa kiitokset hyvästä yhteistyöstä sai Naantalin Aurinkoiset Sukkamatamit ry, joka on kunniakkaasti elvyttänyt ja ylläpitänyt naantalilaista, jo keskiajalla nunnaluostarissa aloitettua sukkaperinnettä aina vuodesta 2005 asti. Kiitokseksi perinteen ylläpitämisestä oppaiden puheenjohtaja ja ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja ojensivat kiitoskukkansa sukankutojille.
Naantalin oppaiden ohella Kaupunkiuutisten jakelualueella toimii moni muukin opasyhdistys, jotka kuuluvat vuonna 1974 perustettuun Suomen Opasliittoon. Kaiken kaikkiaan liiton piirissä toimii 1 750 auktorisoitua opasta ja 102 paikallisyhdistystä. Opasliiton tehtävänä on ohjata ja valvoa matkailuoppaiden koulutusta ja aktorisoida oppaat koko maassa.
Paikallisoppaiden merkitys paikalliselle matkailulle ja perinteiden säilyttämiselle ja niiden ylläpitämiselle on ensiarvoisen tärkeä. Oppaiden pyyteetön työ oman paikkakunnan ja sen nähtävyyksien esitelijänä on arvokasta.
Naantalissa oppaat opastavat tuhansia ihmisiä muun muassa Tasavallan Presidentin kesäasunto Kultarannan puistossa, Naantalin luostarikirkkossa sekä vanhassa kaupungissa. Perinteisesti oppaat ovat näyttävästi esillä myös Tuhkamarkkinoilla, Birgitan yö -tapahtumassa sekä Unikeonpäivässä.
Ilman oppaita moni tärkeä tietoa jäisi välittämättä matkailijoille ja oman kunnan asukkaille. Ilman oppaita paikallinen matkailuelinkeino ei oli sitä, mitä nyt parhaimmillaan on, monipuolista, elämyksiä ja kokemuksia tuottavaa, yhteiskunnallisesti merkittävää sekä taloudellisti kannattavaa. Siksi itse kunkin paikallisen oppaan työtä pitää kunnioittaa. Jokainen itsensä muiden edestä likoon pistävä opas ansaitsee arvostuksensa.
 Kimmo Parikka
kimmo.parikka@kaupunkiuutiset.fi
************************************************************************************************************VUODEN

2011 ANTTI-PATSAS NAANTALIN OPPAILLE
Naantalin Oppailla oli tänä vuonna ilo ja kunnia saada paikallislehti Rannikkoseudun myöntämä Antti-patsas. Rannikkoseutu antoi sen tunnustuksena paikalliskulttuurin eteen tehdystä työstä. Patsas luovutettiin 30.11. Antin päivänä. Patsas kantaa ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden julkaisijan, rovasti Antti Lizeliuksen nimeä.
Antti-patsaan vastaanotti Naantalin Oppaiden edustajina Ann-Mari Kymäläinen, Hanna-Leena Laihonen, Mirja Kujala ja Majvor Hellsten. Patsaan luovutti päätoimittaja Raija Leppänen.